CORRUPCIÓ

Afectant negativament a la pobresa i lluitant per la seva permanència arreu del mon hi ha un contrapès que l'enfonsa dia rera dia, té un nom conegut i malauradament quotidià, el seu nom corrupció, i no l'enfonsa per la seva magnitud o per l'enriquiment de uns quants, sinó per ser una llosa polida i de vegades amable però que no permet passar ni la llum ni l'aire a través d'ella, i per tant tampoc deixa passar l'esperança, tampoc el canvi i l'ajuda per propiciar l'eradicació de la pobresa. 

La corrupció vol continuar tenint el bastó de comandament, encara que estigui a l'ombra o sota els focus de l'èxit i l'enveja de tots. Aquest pes de la corrupció es insostenible allà on hi ha pobresa, encara més en els països anomenats del tercer mon o en desenvolupament, i fa que el tractament de la pobresa no pugui prescindir de tractar també la corrupció com un element transversal a eradicar juntament amb la pobresa.

Per tot això la legislació i tribunals han d'estar a l'altura en els seus continguts, dictàmens i la seva capacitat de reacció, també dotant els jutjats dels elements necessaris per dur a terme la seva tasca d'investigació i aplicació de la llei en el màxim d’eficàcia.

Existeix una organització internacional, Transparència Internacional (TI) (www.transparency.org), segurament hi han més, que s'esforça per la transparència denunciant la corrupció política existent, fa un pols diari al estat de corrupció i el seu resum és força preocupant, us adjuntem els trets més destacats.

a) En molts països on es dona per fet la honestedat dels funcionaris i polítics existeix corrupció, per desgracia en els altres la corrupció de vegades es torna quotidiana, com un mal menor.

b) Les dades de manca de transparència i de corrupció van creixent també en els països més avançats, en lloc de reduir la corrupció aquesta va creixent.

c) En el cas d'Espanya la corrupció ha pujat com l'espuma, sobre tot en relació a l'urbanisme.

Transparència Internacional classifica cinc prioritats:

Corrupció dels polítics i funcionaris

Corrupció en les contractacions públiques

Corrupció en el sector privat

Convencions i lleis internacionals anticorrupció

Lligams entre corrupció i pobresa

Corrupció dels polítics i funcionaris

El TSJB reclama un tercer fiscal para descongestionar Anticorrupción que podría incorporarse antes de finales de año

Corrupció en les contractacions públiques

Corrupció en el sector privat

Convencions i lleis internacionals anticorrupció

United Nations Convention against Corruption

Transparéncia Internacional (TI)

Lligams entre corrupció i pobresa