PAKISTÀN

INUNDACIONS EN PAKISTÀN

A partir del 29 de juliol 2010 les fortes pluges monsóniques han anat provocant greus inundacions i despreniments de terra al nord-est del Pakistan afectant una cinquena part del país.

Amb el temps s'ha anat veient la magnitud del desastre, per a Nacions Unides és el pitjor desastre natural ocorregut, els afectats són més de 20 milions de persones i els morts localitzats fins a la data són a prop dos mil, un drama enorme per a una regió pobra, dura i conflictiva del centre d'Àsia.

Les pluges del monsó continuen caient i ja han arrasat bona part del país expulsant la seva població a la desesperació ja que l'ajuda humanitària amb prou feines està arribant i presta ajuda sols a una petita part de la població.

Després de les inundacions la qualitat de vida de la població ha caigut en picat i continua disminuint d'una manera terrible. El caos, la malaltia i la desesperació han pres el Pakistàn. La lentitud en l'arribada de l'ajuda humanitària per fer front a les inundacions ha deixat 3,5 milions de nens en risc de contreure malalties mortals transmeses per l'aigua contaminada i els insectes.

Els organismes d'ajuda humanitària temen per la salut i la vida de milions de persones donades les pèssimes condicions de salubritat en les quals viuen els afectats. Sense aigua potable, sense menjar, sense medicaments, sense refugi i submergits en aigua contaminada.

La visita de Ban Ki-moon, secretari de l'ONU, a les zones afectada està donant una empenta a l'Ajuda Humanitària mundial donada la seva difusió i la magnitud de la catàstrofe. Desitgem que altres líders mundials segueixin el seu exemple.

SITUACIÓ D'EMERGÈNCIA

Els menors de cinc anys són els que corren més risc, ja que el seu sistema immunològic no està desenvolupat per complet, a una pobresa quotidiana s'ha sumat unes inundacions que han suprimit l'aigua potable i els aliments. Els problemes en les vies de transport agreugen o suprimeixen els subministraments de tot tipus.

Totes les províncies del Pakistan estan afectades i les infrastructures i les collites han sofert grans danys; gran part del bestiar ha mort. Una cinquena part dels 804.000 quilòmetres quadrats del Pakistan han estat negats per les pluges monsóniques. Milers de pobles han quedat completament sota l'aigua, convertits en interminables llacs. El balanç de víctimes és d'uns 20 milions de persones afectades, segons xifres oficials, i 1.600 morts que podrien augmentar amb les epidèmies, que són "inevitables", segons fonts de l'Organització Mundial de la Salut (l'OMS). Sol hi ha devastació. La gent l'ha perdut tot i vol tornar a les seves cases, però estan destruïdes.

CRIDA A L'AJUDA HUMANITÀRIA

Un desastre d'aquesta magnitud no és previst ni hi ha organisme ni infrastructura preparada per afrontar-lo de moment, l'ajuda està arribant de manera molt lenta i reduïda. És molt important que tots els països, en especial els més desenvolupats ajudin el Pakistan, si no hi haurà més pobresa, més gana i més mort.

El Banc Mundial s'ha compromès a donar 700 milions d'euros. El finançament provindrà del fons del Banc Mundial per als països més pobres, l'Associació Internacional de Desenvolupament.

Les agències internacionals asseguren que no hi ha hagut suficients donacions. L'ONU ha demanat 459 milions de dòlars (360 milions d'euros), però fins ara sol ha rebut una quarta part.

L'OMS està preparant-se per tractar milió i mig de casos de diarrea i fins 140.000 casos de còlera; hi ha fins dos milions de persones malaltes de malària i 350.000 infeccions respiratòries agudes. Unicef ha manifestat la seva preocupació per la falta de menjar i pel possible debilitament i mort de nens.

No deixa de ser tristament curiós que una economia mundial capaç de generar ajuda per més de 4 BILIONS d'euros per superar una crisi financera no sigui capaç de generar ni la mil·lèsima part per salvar vides en una actuació desesperada d'Ajuda Humanitària.

CONFLICTES ARMATS - SEGURETAT ALIMENTÀRIA - REFUGIATS 

SANITAT BÀSICA - IMMIGRACIÓ - CRISIS HUMANITÀRIES 

CRISI FINANCERA - CANVI CLIMÀTIC - CORRUPCIÓ 

REDISTRIBUIR LA RIQUESADARFUR