DARFUR una regió en conflicte entre SUDÀN i TXAD
Tant Sudàn com Txad són dos països veïns i amb alt nivell de pobresa extrema, molt més agreujada a l'esclatar el conflicte bèl·lic en Darfur al febrer de 2003 (casualment any que a Txad, un país desèrtic, pobre d'entre els pobres, va començar a exportar petroli). En aquella època els grups rebels d'aquesta regió del oest de Sudàn, fronterera amb Txad, es van aixecar en armes per a protestar contra la pobresa i marginació de la zona. Des de llavors, prop de 200.000 persones han mort i uns 2,5 milions més s'han vist forçades a abandonar les seves llars i allotjar-se en camps de refugiats a Camerun, Sudàn i Txad.
2008 Agost
La ONU ha renovat, sense el recolzament de EUA, el mandat de la seva missió de pau a Darfur per un any més i amb una dotació limitada, els cascos blaus ni tan sols disposen d'un helicòpter per emergències. En la mateixa resolució alguns membres del Consell de Seguretat de Nacions Unides han expressat la seva preocupació sobre les possibles repercussions del procés contra el president sudanès, Omar el Bashir, en el Tribunal Penal Internacional.
2008 Juny
Puja la tensió en Darfur al convertir-se en festí dels traficant d'armes. Milers de persones porten armes de tot tipus, més de una vintena de grups rebels de diferent tipus campen al seu aire per un territori enorme amb una fina frontera de prop de 600 quilometres entre Sudan y Txad. El risc de un conflicte armat frontal entre els dos països fronterers i la seva expansió per la zona dels Grans Llacs es més que una probabilitat.
Els refugiats situats en els camps de la zona en conflicte i països veïns son prop de 500 mil persones, la gran majoria porten visquent en aquesta situació diversos anys, en situacions extremes de tot tipus.
2008 Maig
La població civil es víctima de la violència i estat de injustícia existent en la zona, ambdues parts en conflicte se acusen mútuament d'afavorir les actes criminals viscuts per la població civil i han trencat relacions diplomàtiques. En el conflicte de Darfur han estat assassinades més de 300 mil persones sense que rés faci pensar en el fi d'aquest malson.
2008 Març
El president de Txad amnistia als membres empresonats de l'Arca de Zoé.
El president de Sudàn, Omar Hassan al Bashir, i el seu homòleg chadiano, Idriss Deby, després de diverses negociacions propiciades entre altres per Abdoulaye Wade, president de Senegal, i Ban Ki-moon, secretari general de l'ONU, arriben a un acord de pau.
Els nens “segrestats per membres de l'Arca de Zoé” tornen al costat de les seves familiars naturals o centres d'acollida temporal.
Es fa públic que el govern del Txad demana compensació econòmica per a amnistiar als membres de l'Arca de Zoé.
2008 Febrer
El president de Txad proclama el "control total" sobre la situació en Yamena, la seva capital, després de enfrontaments armats amb els rebels. Mentre, França ha reconegut la seva ajuda militar al president de Txad, Idriss Déby, i adverteix als rebels txadians d'una possible intervenció militar francesa.
Els conflictes armats a Darfur, també a Yamena, han provocat la fugida de milers de persones de la ciutat, així com també el trasllat de milers de refugiats a Camerun, més de 15.000 segons l'ONU.
Txad i Sudàn s'acusen mútuament de donar suport als insurgents en Darfur i a l’est de Txad. Mentre, Xina es va convertint a poc a poc en un actor important a Sudán i a bona part de Àfrica.
Metges Sense Fronteres denuncien la mort de dotzenes de civils i centenars de ferits en els últims enfrontaments entre les tropes governamentals de Txad i els rebels. En la República del Txad més de 500.000 persones depenen totalment de l'ajuda humanitària.
El conflicte a Txad es remunta a 2003, casualment any que un país desèrtic, pobre d'entre els pobres, va començar a exportar petroli. L'únic punt que uneix a la plataforma rebel txadiana contra el govern del Txad és la seva animadversió cap a Idriss Déby, el seu president des de 1990.
L'avanç dels rebels a Txad ha posat en alerta a les tropes franceses en aquest país centrafricà i ha obligat a ACNUR, l'agència de Nacions Unides per als Refugiats, a evacuar al seu equip de Guereda, a l'est, on es troben 30.000 refugiats de Darfur.
En tres dies, cinc vehicles de ACNUR i de Metges sense Fronteres han estat robats pistola en mà a l'est del país.
L'avanç rebel a Txad s'ha precipitat just abans que comenci el desplegament de pacificació de la UE en l'aquest del país, una missió impulsada sobretot per França. D'aquesta zona procedien la major part de nens que l'ONG francesa L'Arca de Zoé va tractar de treure il•legalment del país.
Els conflictes de Txad i Darfur, la regió occidental de Sudàn devastada per la guerra, estan interconnectats: els rebels de Darfur conten amb el suport de Yamena; mentre Khartum dóna suport als guerrillers txadians.
2008 Gener
Mor a tirs a Sudàn, juntament amb el seu conductor, un diplomàtic d'Estats Units que treballava en l'Agència de Desenvolupament Internacional d'Estats Units (Us Aid), es dirigiria al seu domicili particular en un automòbil oficial.
Washington qualifica de genocidi els fets produïts en Darfur, on la xifra de morts reconeguda internacionalment supera els 200.000 des de 2003. El nombre de desplaçats i refugiats és de 2,5 milions de persones.
2007 – Desembre
Protestes a Txad contra França pel segrest de 103 menors.
Els tripulants espanyols de l'avió segueixen en la presó, però bé de salut.
Sudàn proclama que els 103 nens que es va dur l'ONG eren Sudanesos, de la regió de Darfur i va acusar a l'ONU de col•laborar en el robatori de nens musulmans.
En Txad el factor religiós ho xopa tot, també en el relacionat amb el conflicte creat per l'ONG Arca de Zoé, on uns nens musulmans corren el risc de ser convertits en cristians.
Però sobretot planeja un conflicte polític no-res soterrat: Darfur.
Sudàn s'oposa frontalment al desplegament dels 26.000 cascos blaus de l'ONU.
Els habitants de Yamena es manifesten indignats davant el suport del president francès a l'ONG Arqueja de Zoé.
2007 Octubre - Conflicte a Darfur
En paraules de la Alta Comissionada de Nacions Unides, el govern de Sudan no fa el suficient per pacificar la regió de Darfur ni per evitar les continues violacions dels drets humans que pateix la població. Ens preguntem si Nacions Unides i Unió Africana ho estan fent, també ens preguntem si tots plegats estem fent el que cal fer.
Tot i que el govern de Sudan s'ha anant oposant a les resolucions de Nacions Unides està previst que en octubre 2007 les forces militars de Unió Africana siguin substituïdes per Cascos Blaus de Nacions Unides, com forces de interposició i pacificació.
Portar els Cascos Blaus a Darfur és un pas important però la ajuda humanitària no pot esperar, més de 300.000 persones mortes, més de 2.000.000 de persones desplaçades deixant darrera les seves cases, cultius, feines,, ho han deixat tot, a això cal afegir la violència sense límits, la misèria, la malaltia i la fam, una barreja que converteix a les persones en sers desposseïts d'esperança i dignitat.
Demanem l'acció immediata de tots els governs vinculats en la zona de Darfur, també de Nacions Unides i Unió Africana, a posar fi a la violència, impunitat, barbàrie i misèria existent en aquesta regió desolada.
També demanem l'ajuda humanitària dels països membres del G-8 i a la Unió Europea, així com al Banc Mundial i la Organització Mundial del Comerç per ERADICAR LA POBRESA de la mencionada regió i convertiria en un lloc on poder viure en pau i dignitat.
Enllaços:
ONU: Alta Comisionada afirma que continúan violaciones de derechos humanos
Wikipedia: Darfur - Wikipedia, la enciclopedia libre
Unión Africana: www.africa-union.org
Wikipedia: Unión Africana - Wikipedia, la enciclopedia libre
IPS Noticias ECONOMÍA-DARFUR: Presionar a Sudán a través de China
IPS Noticias DARFUR: Gesto histórico de resultados dudosos
Objetivo Darfur500: http://www.darfur500.org/