BASES DE LA POBRESA

PER QUÈ EXISTEIX LA POBRESA?

Abans de res permeteu-nos afirmar que la pobresa es pot eradicar per la capacitat de l'ésser humà, que s'ha d'eradicar per caritat, per solidaritat i per justícia, i que mantenir la dinàmica de pobresa depèn també de tu, de cadascun de nosaltres, hi ha opcions, podem fer-ho i hem de fer-ho encara que només sigui per l'egoisme de tenir la certesa que aquesta dinàmica no ens engolirà ni engolirà el nostre planeta.

Així que deixeu-nos descriure ara de manera molt resumida l'origen de la pobresa, el perquè la gent es mor per falta d'aliments o atenció sanitària, o pel sosteniment de l'explotació, l'esclavitud o els conflictes armats.

El primer motiu és l'avarícia, la cobdícia per tenir més, per posseir cada dia més que el dia anterior, el desig de riquesa, sobretot la d'aquells que més tenen, a nivell particular, a nivell d'entitat o organització, fins i tot a nivell de país.

Segon, la falta de sensibilitat dels governants, sobretot la d'aquells que governen els països més rics i poderosos, per no formular ni aplicar lleis nacionals i internacionals que redistribueixin la riquesa en la línia de resoldre, com més aviat millor, la situació de misèria dels més pobres. 

Tercer, la inexistència del suficient compromís per part de les entitats internacionals, polítiques, econòmiques i religioses, i molt especialment de l'Organització de les Nacions Unides, Unió Europea, Fons Monetari Internacional i Banc Mundial, entre altres, així com de les persones que les governen i dirigeixen per prioritzar i escometre projectes transversals que prioritzin en paral·lel l'eradicació i la no generació de la pobresa, començant per la pobresa extrema. 

I afegim no entendre la falta de coherència de persones i institucions front la priorització de l'eradicació de la pobresa, demanem coherència a persones i entitats laiques i religioses que estan disposades a posar un plat de menjar a taula per a persones necessitades mentre es neguen al fet que aquestes mateixes persones a les quals atenen tinguin dret a uns ingressos mínims, una renda garantida que els permeti major dignitat.

CATALUNYA i ESPANYA

A Catalunya i a Espanya la pobresa creix dia rere dia, moltes institucions i entitats s'esforcen per pal·liar els seus efectes i ajudar a les persones que la sofreixen. 

Fa falta un pas més decidit per eradicar la pobresa que a casa nostra passa per:

- aconseguir treball per a totes les persones de més de 30 anys o amb càrregues familiars, en defecte d'això garantir uns ingressos mínims mentre no tinguin treball, cal una renda mínima garantida pels  pressupostos del govern.

- garantir un habitatge digne per a totes i tots els ciutadans, en aquells casos que els ciutadans no tinguin recursos suficients els ajuntaments garantiran habitatges municipals amb cessió del seu ús.

  • trencar l'aïllament i la solitud de les persones grans fomentant la convivència en habitatges d’ús compartit, amb habitacions individuals amb serveis comuns i altres espais de caràcter col·lectiu.