DIA INTERNACIONAL PER LA ERADICACIÓ DE LA POBRESA

2010

El pròxim dia 17 d'octubre del 2010 serà de nou el DIA INTERNACIONAL PER LA ERADICACIÓ DE LA POBRESA, és un dia assenyalat i un altaveu enorme per reclamar als governs el compliment dels seus compromisos donats en Nacions Unides en favor de l'eradicació de la pobresa.  

El 1992, l'Assemblea General de l'ONU, acollint amb satisfacció el fet de què, el 17 d'octubre, algunes organitzacions no governamentals, per iniciativa d'una d'elles (el Moviment Internacional ATD Quart Món amb seu a França) havia celebrat en molts Estats el Dia Mundial per a la Superació de la Pobresa Extrema, va declarar aquesta data Dia Internacional per a l'Eradicació de la Pobresa (resolució 47/196, de 22 de desembre 1992).

Des de llavors desenes de milions de persones fan sentir la seva veu contra la pobresa en actes i esdeveniments de tot tipus. També enviant missatges i peticions exhortant als seus dirigents a complir les seves promeses. Demanen que l'acció dels ciutadans vagi acompanyada de l'acció dels governs, tant als països en desenvolupament com als països desenvolupats, en suport als Objectius Del Mil·lenni.

I és que sens dubte podem eradicar la pobresa i hem d'aconseguir-ho, acabem amb la passivitat i la indiferència, fan falta fets i no només paraules boniques, la voluntat política no pot quedar només en als discursos, cal complir els compromisos d'ajut econòmic, social i polític.

A partir de l'esforç de desenes de milers de persones i milers d'entitats, reafirmem la voluntat humana de reclamar el final de la indignitat de la pobresa extrema, el final de la mort per falta d'aliments, el final de la mort per falta de medicaments bàsics, preventius i curatius, el final de la indefensió, la pau no existeix en un entorn de pobresa de la mateixa manera que tampoc no existeix justícia allà on la pobresa s'ha enquistat.

Hem d'unir propostes i esforços, propagar la unitat davant la pobresa, que les entitats vinculades a Nacions Unides, juntament amb les federacions, plataformes i coordinadores aglutinin accions unitàries, massives, amb repercussió social i política, convertint-les en propostes concretes, públiques i reivindicatives que permetin reclamar l'eradicació de la pobresa com una prioritat màxima de la nostra societat, també de tota la humanitat, també replantejant la gestió de l'ajuda humanitària, la solidaritat i la cooperació, tant a nivell d'entitats públiques com privades, hem de donar més protagonisme i autoritat a les entitats que demostren la seva efectivitat, així com ratificar i complir els acords de Nacions Unides.

Com diu un dels lemes d'aquesta diada, "rebel·la't contra la pobresa. Més fets i menys paraules", hem de reclamar el compliment de les promeses que tots els governs van fer a l'assemblea general de Nacions Unides i complir la seva paraula per eradicar la pobresa i complir tots els objectius del mil·lenni.

Amb aquestes línies t'invitem a que tu també t’uneixis, et facis ressò d'aquest objectiu, el dia 17 d'octubre del 2009 ha de donar un impuls per a l'eradicació de la pobresa, a favor dels més indefensos, dels més pobres, i hem d'aconseguir que aquells que no volen sentir-lo ho sentin, que aquells que han d'ajudar a aconseguir-ho ho sentin, que aquells que impedeixen aconseguir-ho ho sentin, perquè estem convençuts i decidits a aconseguir-ho.